Jaarverslag 2024-2025 ouderlingen
Jaarverslag 2024-2025 ouderlingen
JAARVERSLAG OUDERLINGEN 2024-2025
Samenstelling
Het college van ouderlingen bestond dit seizoen uit twee mensen, nl Lieke den Doelder en Joke Steeneveld. Er zijn vier bezoekmedewerkers, die voor een deel specifieke taken hebben.
Werkverslag
Het werk van de ouderlingen werd voor een belangrijk deel bepaald door de volgende factoren:
- De vacature in ons college.
- De predikantsvacature.
- Het vele bestuurlijke werk.
Lieke is vooral gericht op het pastorale bezoekwerk en Joke doet veel bestuurlijk werk.
EVALUATIE VAN HET SEIZOEN
Kerkdiensten
Ook dit seizoen was het niet mogelijk om voor alle vrije en vakantiezondagen van onze predikant, gastvoorgangers te vinden. Vier diensten werden ingevuld door leden van de kerkenraad.
Bijzondere vieringen
In onze gemeente maken we van Startzondag altijd een bijzonder gebeuren. Daar was dit jaar ook zeker aanleiding toe, omdat er drie nieuwe ambtsdragers bevestigd konden worden; twee diakenen en een ouderling-kerkrentmeester. Na de viering en de koffie waren er twee groepen vrijwilligers, die van de Bloemendienst en van de Stoofpot, die vertelden wat het werk allemaal inhield. Een leuke inhoudelijke bijdrage! Tot slot genoten we van een saladebuffet, dat door verschillende mensen was klaargemaakt.
Ook dit jaar werd van de Dankdienst voor gewas en arbeid een bijzondere viering gemaakt. Voor de dienst, die om 11.00 u begon was er gelegenheid om de liederen voor de dienst in te oefenen met de cantorij. Er werden broodjes klaargemaakt voor de lunch en er werd een symbolische bloemschikking gemaakt, terwijl ander mensen genoten van een lekker kopje koffie. Zo werden de voorbereidingen voor de dienst gezamenlijk getroffen en hadden we meteen na de viering een gezellige maaltijd.
In het afgelopen kerkelijk jaar zijn er veel gemeenteleden overleden. De Gedachtenisdienst voor de overledenen was dan ook een druk bezochte dienst. Na afloop van de viering kregen de nabestaanden de kaars en het steentje mee waarop de naam van hun dierbare was geschreven.
Oecumenische vieringen
Er waren weer oecumenische vieringen met de H. Andreasparochie en de Vrije Evangelische gemeente. Aan het einde van het kerkelijk jaar sloten de RK kerken in Breskens en Schoondijke hun deuren, waardoor er geen erediensten op zondag meer gehouden kunnen worden. Afgesproken werd om eens per twee maanden een dienst in Breskens te houden met een oecumenisch karakter.
De oecumenische vespervieringen in de Adventstijd kreeg als thema: “Zoekend naar licht” en voor de vespers in de 40dagentijd werd gebruik gemaakt van de Hongerdoek “Samen dromen is toekomst zien”.
Vacaturetijd
Door de predikantsvacature, die halverwege 2024 ontstond, werd ook het crisispastoraat een verantwoordelijkheid van de ouderlingen.
Daarnaast namen beide ouderlingen deel in de beroepingscommissie, wat een behoorlijke hoeveelheid werk met zich meebracht.
Het schrijven van een artikel in Vierklank met een bezinnend karakter, werd van de predikant overgenomen.
ANDERE INITIATIEVEN
Het is ook de taak van de ouderlingen om vormen van ontmoeting tussen gemeenteleden en andere mensen in de samenleving te bevorderen. Naar aanleiding van het bezoek van de dorpskerkenambassadeur proberen we als gemeente aan te sluiten bij wat op het dorp gebeurt.
Verbinding met de samenleving
Er was een nieuwe directeur op basisschool “de Molenkreek” in Schoondijke. Vanuit de Oecumenische werkgroep Vieringen werd contact gelegd voor een kennismakingsgesprek. Dat opende de weg om later in het jaar een voorstel te doen voor samenwerking bij de Vredesweek in september. Door de kinderen van school werden stenen beschilderd o.a. met symbolen van vrede. Op de vrijdag vóór de Internationale Dag van de Vrede werden de stenen verstopt in en om Schoondijke. Wie de volgende dag zo’n steen vond, mocht hem zelf houden, hem weggeven of hem weer verstoppen, zodat hij nog eens gevonden zou kunnen worden. Onze gemeente zorgde voor de materialen en leden van zowel de parochie als de gemeente hielpen de kinderen met het verstoppen.
Bij de Winterwandeling, georganiseerd door de winkeliersvereniging van Schoondijke, was de kerk evenals vorig jaar open als rustpunt. Mensen konden een kopje koffie of thee drinken, een wens schrijven op een kerstster en die in de boom hangen en samen muziek maken met Navota Krul, die haar Indiaanse fluiten en andere instrumenten had meegebracht.
Op verzoek van dorpsbewoners werd het Kerstengelenproject weer opgezet, maar dit keer vlogen maar 6 kerstengelen in de Adventtijd wekelijks naar een door henzelf uitgekozen adres om ongemerkt iets in de brievenbus te doen, waarmee de bewoner van het huis werd verrast. Het wordt misschien tijd voor iets nieuws?!
GEMEENTEMORGENS
Tijdens de gemeentemorgen op 15 september werd verteld over het beroepingswerk en over het ontwikkelen van een kerkenvisie door de gemeente Sluis, waar ook onze kerkgebouwen in betrokken werden. Ook werd gesproken over de aanleg van airco’s in de ontmoetingsruimte van de kerk in Schoondijke, waarvoor veel werk door vrijwilligers zou worden verzet. En de situatie rond de kerk in Breskens werd toegelicht.
Op 30 oktober was er een speciale gemeenteavond met de gemeenteleden in Waterlandkerkje. Het doel was om de mensen te horen en om de betrokkenheid levend te houden. Ook de oecumenische dienst met Waterland-Oudeman zou ter sprake komen, maar dat initiatief was gestopt.
In 2025 was de eerste gemeentemorgen op 26 januari. Daar werd verslag gedaan van het beroepingswerk, dat geleid heeft tot de aanstelling door de kerkenraad van Anna de Jong en Koert van der Velde als kerkelijk werker, cq kerkelijk medewerker.
De volgende gemeentemorgen was op 9 maart in Breskens. Onder andere werd nagedacht en gediscussieerd over een Veilige gemeente (wat dat inhoudt, staat in het volgende hoofdstukje). Ook kwamen de bevestigingsdienst van onze nieuwe pastores, het kennismakingsboek en de kennismakingsmiddag ter sprake.
Op 18 mei was de laatste gemeentemorgen van dit seizoen. We bespraken de jaarrekeningen van het college van kerkrentmeesters en de diaconie, het informatieboekje van onze gemeente en met name de adreslijst van vrijwilligers. Ook werd een commissie gevormd die zich gaat verdiepen in en daarna voorstellen doet over eigendommen van de voormalige Hervormde gemeente Groede.
VEILIGE GEMEENTE
Op initiatief van de Generale Synode van onze kerk moet elke gemeente aandacht besteden aan het onderwerp Veilige gemeente.
Dat betekent dat een gedragscode moet worden opgesteld en besproken; er moet een vertrouwenspersoon worden aangesteld en er moeten Verklaringen Omtrent Gedrag(VOG) worden aangevraagd voor verschillende (groepen) personen.
NIEUWE PLANNEN VOOR HET SEIZOEN 2025-2026
Startzondag gaan we in september vieren op de boerderij van Cor en Mieke Haartsen. Het thema zal zijn “Schepping vieren”. (zie https://www.scheppingvieren.nl/ ) De cantorij werkt mee.
Pastoraat
Aangevuld met twee nieuwe pastores gaan de ouderlingen en pastoraal bezoekwerkers door het hun werk. Hierbij kunnen we gebruik maken van een eenvoudige tool die door Koert is ontwikkeld om elkaar te informeren bij wie bezoeken zijn gebracht en door wie.
De ouderlingen zijn van plan om een bezoek te brengen aan de Jeugd van Vroeger en aan de Stoofpot.
Om het onderlinge contact tussen gemeenteleden te bevorderen gaan we op uitstapje maken naar de Cuyperskerk in Sas van Gent, waar we ons laten rondleiden door een gids.
De werkgroep Vieringen heeft het afgelopen seizoen stil gelegen, maar gaat zich komend seizoen bezinnen op de Viering van het Heilig Avondmaal en daarna op verschillende “gebruiken” in de eredienst. In beide gevallen worden voorstellen gedaan aan de kerkenraad.
Mocht er tijd over blijven, dan biedt het beleidsplan nog voldoende suggesties voor aanvullende activiteiten.
Lieke den Doelder en Joke Steeneveld
|