Voortgang samenwerking Voortgang samenwerking
VOORTGANG SAMENWERKING TUSSEN DE PROTESTANTSE GEMEENTEN TE BRESKENS EN "DE VERBINDING"
Half juni liggen de kerkenraden goed op schema voor wat betreft de voorbereidingen voor de samenvoeging per 1 januari 2018. Als naam voor de nieuwe gemeente is gekozen: “de Verbinding” te Schoondijke, Breskens, Groede, Waterlandkerkje.

Het einddoel is om per 1 september 2017 alle stukken naar de classis te sturen. De classis is uiteindelijk de instantie, die de samenvoeging bekrachtigt, maar het voorbereidende werk moet in de gemeenten worden verricht. Dat betekent het voorbereiden van de nodige financiële stukken, een plaatselijke regeling voor het leven en werken van de nieuwe gemeente en een beleidsplan. Al die stukken moeten worden samengesteld en goedgekeurd door de afzonderlijke kerkenraden.
Het beleidsplan geeft de plannen weer voor de komende vier jaar, maar het werkplan laat zien waar het eerste jaar aan gewerkt zal worden. Dat werkplan werd afgelopen week in een gemeenschappelijke vergadering van de beide kerkenraden samengesteld.

Op 20 augustus wordt in beide gemeenten een gemeentemorgen gehouden, na de kerkdienst. Bij die gelegenheid wordt de gemeente “gekend en gehoord” ten aanzien van de plannen. “Kennen en horen van de gemeente ” is een belangrijke fase in de besluitvorming door de kerkenraad. Pas daarna kan de kerkenraad een definitief besluit nemen over belangrijke zaken in de gemeente.