gerestaureerde orgel in gebruik op 10 juli gerestaureerde orgel in gebruik op 10 juli

GERESTAUREERDE ORGEL TERUG IN GROTE KERK GROEDE
Op zondagmorgen 10 juli aanstaande wordt het gerestaureerde orgel formeel in gebruik genomen. Er is dan een feestelijke kerkdienst waarbij iedereen welkom is
Zet deze datum in ieder geval in uw agenda, want er is nog meer te doen die dag.

De Stichting Grote Kerk te Groede is ook zeer enthousiast over het terugplaatsen van het orgel. Daarom organiseert  zij zondagmiddag 10 juli   a.s. om 15.00u.  een concert door twee gerenommeerde organisten, nl. Marcel van Westen en Erwin Neve. Die hebben een extra verrassing in petto. Ook bij dit concert hopen we op veel belangstelling, zeker vanuit onze Protestantse geBij de restauratie van de kerk, welk werk in 2010 gereed kwam is het orgel uit de kerk verwijderd. Bij orgelmakerij Reil te Heerde is het opgeslagen in afwachting van restauratie, om na dit werk het instrument terug te kunnen plaatsen.

Geschiedenis

Het orgel is gebouwd in 1903 door Johan Ferdinand Kruse  van orgelfabriek Kruse te Leeuwarden. Wat later, omstreeks 1951, zijn er wat reparaties verricht en is er een elektrische windmotor aangebracht. Waarschijnlijk is, dat voordien het orgel met de hand of voet van wind werd voorzien.
Het orgel staat in het teken van de ambachtelijke Friese orgelbouw. Het front is 7- delig en ontleend aan een destijds zeer veel gehanteerd frontontwerp van de Leeuwarder firma Van Dam en Zonen.
Het orgel heeft de monumentenstatus en is een Rijks-monument. Bij de overdracht van de eigendom van het kerkgebouw aan de Stichting Grote Kerk Groede is het orgel eigendom gebleven van de Protestantse gemeente De ‘Verbinding’.
Deze heeft op zich genomen om dit unieke instrument terug te plaatsen. Dit is mede mogelijk gemaakt door een grote gift van een Groedenaar en bijdragen van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het orgel verdient het om weer in de kerk te staan en om bespeeld te worden.

.